Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης

 1. Οργανισμός
 2. 1962
 3. Θεσσαλονίκη
 4. Θεσσαλονίκη
 5. Ελληνικές βιβλιοθήκες
 6. Επίσημη Ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης | Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης | Σύντομο ιστορικό
  • Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας[1] ιδρύθηκε το 1962. Αρχικά, στεγάστηκε σε ένα δωμάτιο στη Λ. Νίκης 45. Ύστερα από αρκετές μετακομίσεις, το 1990 η συλλογή της μεταφέρθηκε από την οδό Τσιμισκή 45 στις σημερινές της εγκαταστάσεις. Σήμερα η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας[2] στεγάζεται στον ημιώροφο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου και καλύπτει χώρο 1.800 τ.μ. περίπου. Μέχρι και τη δεκαετία του 1980, η Βιβλιοθήκη λειτουργούσε κυρίως ως χώρος αναγνωστηρίου για τους φοιτητές και κέντρο διεκπεραίωσης, παραλαβής, καταλογογράφησης και «επ’αόριστον» δανεισμού στους καθηγητές των παραγγελθέντων από τους ίδιους βιβλίων. Μετά το 1992, εποχή που συμπίπτει περίπου με τη μετεξέλιξη της ΑΒΣΘ[3] σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η ακαδημαϊκή διοίκηση του Πανεπιστημίου δρομολόγησε την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (βιβλιοθηκονόμων).

   Από τον πρώτον αυτό «πυρήνα βιβλιοθήκης» των 76 βιβλίων σήμερα οι συλλογές της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνουν περισσότερα από 110.000 έντυπα βιβλία. Επίσης, μέσω της συμμετοχής της στο Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών HEALink αλλά και με ίδιες συνδρομές, παρέχεται πρόσβαση σε περίπου 400.000 ηλεκτρονικά βιβλία, περισσότερους από 30.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών και μια πληθώρα βάσεων δεδομένων (πλήρους κειμένου, βιβλιογραφικών, αναφορών, στατιστικών κ.ά.). Από το 2006 η Βιβλιοθήκη υιοθέτησε εφαρμογές «ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων» (RFID[4]) για τη διαχείριση των τεκμηρίων των συλλογών της.

   Τον φυσικό χώρο της Βιβλιοθήκης επισκέπτονται περισσότεροι από 320.000 χρήστες ετησίως. Η Βιβλιοθήκη έχει πάνω από 10.000 εγγεγραμμένους χρήστες από τους οποίους οι 1.400 προέρχονται από την τοπική κοινωνία και την περιφέρεια (εξωτερικοί χρήστες). Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης δανείζονται περίπου 80.000 τεκμήρια από τις συλλογές της ετησίως.

   Τα χρόνια της δεκαετίας που διανύουμε, η Βιβλιοθήκη κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την οργάνωση, ανάδειξη, προβολή, αλλά και παραγωγή ψηφιακού ακαδημαϊκού και πολιτιστικού περιεχομένου που προέρχεται από την επιστημονική δραστηριότητα της ελληνικής πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

   Το όραμα για το μέλλον

   Ο χώρος και οι υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης θα πρέπει να προσαρμόζονται ευέλικτα στις νέες τεχνολογίες της πληροφόρησης και στις χρήσεις τους και να καταστούν ένα πολύπλευρο «εργαστήριο» για νέες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης σε ένα δικτυωμένο περιβάλλον. Η Βιβλιοθήκη θα εξελιχθεί σε έναν δυναμικό φυσικό και ψηφιακό χώρο που θα ενθαρρύνει τη μάθηση μέσω της έρευνας, της ανταλλαγής απόψεων, της συζήτησης και καθοδήγησης.

   Wikipedia