Ανυποψίαστοι ανθρωπολόγοι, καχύποπτοι φοιτητές : διδάσκοντας ανθρωπολογία σ' αυτούς που "δεν τη χρειάζονται" - Αθήνα: Κριτική, 2010

 1. Έκδοση
 2. Δαλκαβούκης, Βασίλης Κ. (1967-) | Μάνος, Ιωάννης | Βέικου, Χριστίνα (1947-)
 3. Αθήνα: Κριτική, 2010
 4. 419 σελίδες : εικονογράφηση ; 24 εκ.
 5. 9789602187012
  • Περιέχονται οι ενότητες:

   Ενότητα 1: Τόπος, μη τόπος και τοπίο
   - Παντελής-Χρήστος Προμπονάς, "Σημεία στο χώρο και στη μνήμη: η ονοματοθεσία των οδών ως λόγος και ως πρακτική. Το παράδειγμα της Κομοτηνής".
   - "Μαρία Α. Καψιώτη, "Παρατηρώντας εικονοστάσια στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Καρπενησίου-Προυσού: μια εθνογραφική προσέγγιση".
   - Σοφία Ρούπα, "Ανάμεσα στο κοσμικό και στο ιερό: μια εθνογραφική προσέγγιση της θρησκευτικής μνήμης στην Αιγάνη της Λάρισας".
   - Ξανθούλα Παρλάνη, Αναστασία Χρυσοχοΐδου, "Το "φλιτζάνι" ως χάρτης ζωής: νοήματα και συμβολισμοί από την εμπειρία της καφεμαντείας".
   - Σταματίνα Παπαγεωργίου, "Διδάσκοντας παραδοσιακούς χορούς: από τον τόπο στον μη τόπο και αντίστροφα".

   Ενότητα 2: Ταυτότητες
   - Παναγιώτης Λαδόπουλος, "Η επίμονη ταυτότητα: μια διαγενεακή προσέγγιση των μικρασιατών προσφύγων στους Φιλίππους της Καβάλας".
   - Βασίλης Παλούσης, Μαρία Αβραμίδου, "Όροι και προϋποθέσεις για τη διερεύνηση των εθνοτικών ταυτοτήτων στην περιοχή της Δράμας (1900-1950): η περίπτωση της Πετρούσας".
   - Παρασκευή Λάππα, "Εθνικοί εορτασμοί και συγκρότηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας: η "απελευθέρωση" της Φλώρινας από τους Τούρκους".
   - Θωμάς Κιαλίου, "Διερευνώντας τις ταυτότητες στην περιοχή της Φλώρινας: διαπλοκές του ατομικού με το συλλογικό".
   - Φωτεινή Παπανδρέου, "Όταν ο Άρης βαφτίστηκε Αδάμ και η Αφροδίτη Εύα: η διαπλοκή των σημάτων και των σημείων στη διαμόρφωση του κοινωνικού φύλου".

   Ενότητα 3: Νεανικές πολιτισμικές εκφράσεις
   - Στεφανία Λαζαρίδου, Μανόλης Πλούσιος, "Ο τελευταίος προμαχώνας της πραγματικής ανταρσίας: μια εθνογραφική προσέγγιση σε χώρους με μουσική metal"
   - Σταματία Μητσοπούλου, "Το νεανικό χιούμορ ως μορφή αντίστασης και επίθεσης: μια εθνογραφική προσέγγιση"
   - Στέργιος Γεωργιάδης, ""Ναρκωτικά, γυναίκες και λεφτά, τι να σου πουν εσένα όλα αυτά;": το ποδόσφαιρο ως μεσολαβημένο θέαμα"

   Ενότητα 4: Εθνογραφικές εκπαιδευτικές πρακτικές
   - Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, "Το οικογενειακό μου δέντρο: ένα πρόγραμμα τοπικής ιστορίας με εθνογραφική έρευνα".
   - Γεώργιος Τσίμας, Σεϊρά Κιναλή, "Μουσουλμανικές κρήνες στην ορεινή Ξάνθη: η περίπτωση του χωριού Τέμενος".
   - Άννα Κουτσούρη, ""Εμείς" και οι "άλλοι" στο σχολείο: μεθοδολογικά και άλλα προβλήματα σχετικά με την έρευνα για τα δικαιώματα των παιδιών σ' ένα μειονοτικό σχολείο.
   - Νικόλαος Μέλλιος, "Μειονοτικοί δάσκαλοι, πλειονοτικοί μαθητές: αντιστρέφοντας τους όρους στην Α/βάθμια εκπαίδευση της σύγχρονης Θράκης".

   Αντί Επιλόγου
   - Ισμήνη Ρακιτζή, "Καθετί μη γνώριμο σε ξενίζει: ανακαλύπτοντας την ανθρωπολογία".

   Biblionet