1. Πρόσωπο
 2. Άνδρας
 3. Eliamep | syntagmawatch | pspa.uoa.gr
  • Πλήρες Βιογραφικό

    

   Ο Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής  στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Υπήρξε σύμβουλος για Ευρωπαϊκά θέματα του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ( 1996-2004).

   Με την ιδιότητα αυτή και ως πρεσβευτής-σύμβουλος  του Υπουργείου Εξωτερικών (1978-2004) έχει συμμετάσχει σε όλες τις σημαντικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στη Ε.Ε., των Διακυβερνητικών Διασκέψεων για την επεξεργασία της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης, της Συνθήκης του Maastricht για την Ευρωπαϊκή Ένωση, των  Συνθηκών Amsterdam και Νίκαιας ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη  Διακυβερνητική Διάσκεψη και αναπληρωματικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης (Convention) για την επεξεργασία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Συμμετείχε, επίσης, στις  διαπραγματεύσεις  για την διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. καθώς και στις διαδοχικές διαπραγματεύσεις για τη διαρθρωτική πολιτική, τις δημοσιονομικές προοπτικές και τον προϋπολογισμό  της Ε.Ε.

   Υπήρξε  μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΛΙΑΜΕΠ, του ΟΠΕΚ  και άλλων επιστημονικών ενώσεων. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του FEPS (Foundation for European Progressive Studies)  και Research  Associate της LSE.

   Έχει γράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων στην Ελληνική και Αγγλική  για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.  Έχει επίσης  διδάξει στο Κέντρο Διπλωματικών Σπουδών του ΥΠΕΞ, στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης καθώς και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Είναι τακτικός αρθρογράφος των ημερίδων ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ.

   Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» για τη συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    

    

   syntagmawatch.gr