Σγάρμπας, Κυριάκος

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
    • Ο Κυριάκος Σγάρμπας γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1989 ως Διπλωματούχος και το 1997 ως Διδάκτωρ από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο εργάστηκε ως ερευνητής κατά τα διαστήματα 1990-95 και 1997-2004. Το 2004 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο "Συμβολική Τεχνητή Νοημοσύνη με έμφαση σε Διαδραστικά Συστήματα".

      Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την εφαρμογή μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της υπολογιστικής γλωσσολογίας (με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελληνική γλώσσα), την ανάπτυξη σχετικών αλγορίθμων και δομών δεδομένων, ζητήματα ευφυούς αναζήτησης και ανάκτησης πληροφορίας, καθώς και τη χρήση κβαντικών αλγορίθμων για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων.

      Έχει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν Αλγόριθμους και Δομές Δεδομένων, Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας και Τεχνητή Νοημοσύνη.

      Έχει συμμετάσχει σε 15 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, καθώς και σε 5 εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει συμμετάσχει ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών στην κατάρτιση του ευρωπαϊκού διατμηματικού / διαπανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών επιπέδου Masters στα πλαίσια του προγράμματος "Socrates CDA: European Masters in Language and Speech".

      Έχει διατελέσει κριτής άρθρων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια της ερευνητικής περιοχής του, μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης κατά τις διετίες 2003-2004 και 2005-2006.

      Είναι μέλος του Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων (ΠΣΔΜΗ), της Ελληνικής Εταιρίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ), του Κέντρου Έρευνας Τεχνητής Νοημοσύνης Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΤΝΟΠΠ), του Association for Computational Linguistics Special Interest Group in Natural Language Learning (ACL/SIGNLL), του Ελληνικού Δικτύου Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕΔΑΕ) και του International Computational Intelligence Society (ICIS).

      Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) ως Σύμβουλος Καθηγητής (μέλος ΣΕΠ) στο πρόγραμμα σπουδών "Πληροφορική" από το 2001.

      ΠΕΚ