Ηρακλείδης, Αλέξης (1952-) [Συγγραφέας]. Διεθνείς σχέσεις

Έργο (αυτοτελές έργο)
2019
Ελληνικά
  • Το παρόν βιβλίο επιχειρεί μια συνολική παρουσίαση του επιστημονικού κλάδου των Διεθνών Σχέσεων που, φέτος, το 2019, συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής από τότε που δημιουργήθηκε η πρώτη πανεπιστημιακή έδρα διεθνούς πολιτικής στο Αμπερίστγουιθ της Ουαλίας.
    Ένα από τα κύρια σημεία που ξεχωρίζουν στο βιβλίο αυτό είναι η ιστορική του διάσταση, δηλαδή το πώς και πότε προέκυψαν οι διάφορες σχολές (θεωρητικά Παραδείγματα) των Διεθνών Σχέσεων, οι θεωρίες, έννοιες και τάσεις της διεθνούς πολιτικής, κάτι που λείπει από τα περισσότερα σύγχρονα γενικά πονήματα Διεθνών Σχέσεων, ελληνικά ή ξένα.
    Παρουσιάζονται οι θεωρίες και προσεγγίσεις με τη μορφή διαλόγου, εν είδει debate, για να δίδεται η ίδια βαρύτητα -ή για την ακρίβεια σχεδόν η ίδια βαρύτητα- στις διιστάμενες απόψεις. Ωστόσο το βιβλίο δεν στέκεται εντελώς ουδέτερο, αλλά λαμβάνει διακριτικά θέση σε διάφορα σημαντικά θεωρητικά ζητήματα, ειδικά αν έχουν και πρακτική διάσταση, π.χ. ρεαλισμός ή φιλελευθερισμός, πολιτική της ισχύος ή νομιμοποιημένες διακρατικές σχέσεις, ανυπαρξία διεθνούς ηθικής ή διεθνής ηθική, εγγενής επιθετικότητα ή όχι, ισορροπία/εξισορρόπηση ισχύος ή όχι, παραδοσιακή στρατηγική ή συνολική ασφάλεια, επίλυση συγκρούσεων με «μηδενικό άθροισμα» ή με «θετικό άθροισμα» (δύο κερδισμένους), οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα ή πολιτισμικός σχετικισμός, εθνογένεση ή εθναφύπνιση, αυστηρή εδαφική ακεραιότητα ή απόσχιση υπό όρους, πανοραμική γεωπολιτική με «εχθρούς» και «φίλους» ή κριτική γεωπολιτική, κ.ά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

    Politeianet