Παπαστεργίου, Βασίλης [Συγγραφέας]. Η μετανάστευση στην Ελλάδα

Work (Individual)
2014
Ελληνικά
  • Η πρώτη έκδοση της μπροσούρας αυτής κυκλοφόρησε στις αρχές του 2014 και επιχείρησε να καταγράψει την πραγματικότητα για τη μετανάστευση στην Ελλάδα δίνοντας τεκμηριωμένα στοιχεία και αποδομώντας έντεκα από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με αυτήν.

    H παρούσα, ανανεωμένη έκδοση κυκλοφορεί σε μια συγκυρία όπου το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη (κυρίως λόγω των εξελίξεων στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική) διογκώνεται. Τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα έχουν αλλάξει, γι’ αυτό και θεωρήσαμε απαραίτητη την αναθεώρηση της πρώτης έκδοσης. Αλλά και η άνοδος στην εξουσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες για μια διαφορετική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Ο δρόμος είναι δύσκολος, ωστόσο τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, με πιο πρόσφατο το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια της «δεύτερης γενιάς», είναι σίγουρα ελπιδοφόρα.

    Η παρούσα έκδοση, εκτός από τους έντεκα μύθους και την αποδόμησή τους, περιέχει και ένα επίμετρο-σχόλιο για τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική.

    rosalux