Η εξέλιξη του μεσαιωνικού κόσμου : κοινωνία, διακυβέρνηση και σκέψη στην Ευρώπη, 312-1500 - Όγδοη ανατύπωση. - Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2019

 1. Έκδοση
 2. Nicholas, David
 3. Τζιαντζή, Μαριάννα (1953-)
 4. Όγδοη ανατύπωση
 5. Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2019
 6. 763 σελίδες : χάρτες ; 24 εκατοστά
 7. 9789602501665
 8. Περιέχει βιβλιογραφία και ευρετήριο
Εξώφυλλο έκδοσης
  • Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει επίτομη και συνάμα περιεκτική επισκόπηση της μεσαιωνικής Ευρώπης. Ως χαρακτηριστικό της χιλιετούς αυτής ιστορικής περιόδου προβάλλεται η εξελικτική συνέχεια, εμφανής ακόμα και στις εποχές κρίσης και αναδιατάξεων. Η μεσαιωνική Δύση (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) κυριαρχεί, όπως είναι φυσικό, στη συνολική εικόνα, χωρίς όμως να λείπουν και εκτενείς ενότητες για το Βυζάντιο και το Ισλάμ, τους ισχυρούς γείτονες που άσκησαν σημαντική επιρροή στην εξέλιξή της.
   Ο συγγραφέας εξετάζει τόσο τις πολιτικές ιδέες όσο και τη  δημόσια διοίκηση και τους μηχανισμούς διακυβέρνησης στη δυτική Ευρώπη. Εστιάζει επίσης το ενδιαφέρον του στην κοσμική ζωή και τον λαϊκό πολιτισμό, στην εκπαίδευση και την εφαρμογή της στους χώρους εργασίας, στις λαϊκές μορφές λατρείας, στην ιστορία των γυναικών, της παιδικής ηλικίας και της οικογένειας.
   Ο Ντέιβιντ Νίκολας είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κλέμσον της Νότιας Καρολίνας.

   ΜΙΕΤ