Η ιστοριογραφία στον εικοστό αιώνα : από την επιστημονική αντικειμενικότητα στην πρόκληση του μεταμοντερνισμού - 1η έκδοση. - Αθήνα: Νεφέλη, 1999

 1. Έκδοση
 2. Iggers, Georg
 3. Ματάλας, Παρασκευάς
 4. 1η έκδοση
 5. Αθήνα: Νεφέλη [Νέφελη], 1999
 6. 203 σελίδες ; 24 εκατοστά
 7. Ιστορία : Αντώνης Λιάκος
 8. 9602114061
 9. Historiography in the twentieth century
 10. Περιλαμβάνει βιβλιογραφία: σελίδες [193]-195 και ευρετήριο.
 11. Ελλάδα
  • Ι. Η πρώιμη φάση: η ανάδειξη της ιστορίας σε επαγγελματικό κλάδο (1. O κλασικός ιστορικισμός ως ιστοριογραφικό μοντέλο, 2. Η κρίση του κλασικού ιστορικισμού, 3. Η οικονομική και κοινωνική ιστορία στη Γερμανία και οι απαρχές της ιστορικής κοινωνιολογίας, 4. Αμερικανικές παραδόσεις κοινωνικής ιστορίας), ΙΙ. Η μέση φάση: η πρόκληση των κοινωνικών επιστημών (5. Γαλλία: τα Annales, 6. Κριτική θεωρία και κοινωνική ιστορία: Η "ιστορική κοινωνική επιστήμη" στην Oμοσπονδιακή Γερμανία, 7. Η μαρξιστική ιστορική επιστήμη από τον ιστορικό υλισμό στην κριτική ανθρωπολογία), ΙΙΙ. Η ιστορία απέναντι στην πρόκληση του μεταμοντερνισμού (8. O Λώρενς Στόουν και η "αναβίωση της αφήγησης", 9. Από τη μακρο- στη μικροίστορία: Η ιστορία της καθημερινής ζωής, 10. Η "γλωσσική στροφή": Το τέλος της ιστορίας ως επιστημονικού κλάδου; 11. Από τη σκοπιά της δεκαετίας του 1990), Συμπερασματικές παρατηρήσεις.

  • Ο Γκέοργκ Ίγκερς, εξέχων ιστορικός της διανοητικής ιστορίας, εξετάζει σ' αυτό το βιβλίο την πορεία και τους μετασχηματισμούς των ιστορικών σπουδών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Με αφετηρία την ανάδειξη της ιστορίας σε αυτόνομο επιστημονικό κλάδο κατά το τέλος του περασμένου αιώνα, ο συγγραφέας καταγράφει και αναλύει με παραδειγματικό τρόπο όλες τις σημαντικές τάσεις και σχολές του ευρύτερου πεδίου των ιστορικών σπουδών τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον αμερικανικό χώρο. Η κοινωνική ιστορία, οι μετασχηματισμοί της μαρξιστικής ιστοριογραφίας, η σχολή των Annales, εξετάζονται διεξοδικά. Αλλά και οι νεότερες τάσεις, η μικροϊστορία, η νέα πολιτισμική ιστορία, η ανθρωπολογική προβληματική, η γλωσσική «στροφή» όπως και ευρύτερα η μεταμοντέρνα πρόκληση προσεγγίζονται με σοβαρό ενδιαφέρον και νηφαλιότητα. Η ανάλυση του Ίγκερς δεν εστιάζεται αποκλειστικά στις εσωτερικές διεργασίες της ιστορικής επιστήμης αλλά αντιθέτως ο συγγραφέας επιδιώκει σταθερά να εντάξει την ιστορική προβληματική και τους μετασχηματισμούς της σε ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Η ιστορία και η ιστοριογραφία αναδεικνύονται ως σημαντικές συνιστώσες της κοινωνικής βιωμένης εμπειρίας και της συλλογικής συνείδησης. Η ευρύτητα της προβληματικής σε συνδυασμό με τη σαφήνεια της ανάλυσης καθιστούν το βιβλίο ιδιαίτερα χρήσιμο και ενδιαφέρον τόσο για τους ιστορικούς, τους κοινωνικούς επιστήμονες, τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές όσο και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ιστορική σκέψη στις σύγχρονες κοινωνίες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

   Πολιτεία