Δημητρίου, Στέφανος

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
  3. 1968
  4. Πάντειο Πανεπιστήμιο. Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
  5. Πάντειο Πανεπιστήμιο. Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
    • Ο Στέφανος Δημητρίου γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Είναι Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, ως υπότροφος Ι.Κ.Υ. , στο Παρίσι. Το 1998 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, στο Paris VIII, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του στην Πολιτική Φιλοσοφία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jacques Poulain. Από το 2000 έως το 2004 δίδαξε στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και, από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2017 δίδαξε Πολιτική Φιλοσοφία στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Από την 1η Μαρτίου 2018 διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας του Τμήματος. Το ερευνητικό-συγγραφικό και το διδακτικό του έργο αναπτύσσεται στο πεδίο της νεότερης και σύγχρονης, αλλά και της αρχαίας ελληνικής Πολιτικής Φιλοσοφίας, καθώς και της Θεωρίας της Δημοκρατίας. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ο Πολίτης". Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Αξιολογικά" και του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα. Από το 2000, είναι τακτικός συνεργάτης-αρθογράφος και βιβλιοκριτικός της εφημερίδας "Η Αυγή".
      Αυτοτελείς μονογραφίες:
      "Le conflit de la modernite: Formes et limites de la critique postmoderne de la raison, Septentrion Presses Universitaires", Villeneuve d' Asq, 2001 (διδακτορική διατριβή).
      "Θεμελίωση και ανασκευή. Επιχείρημα, νοηματική ταυτότητα και φιλοσοφική αξιολογία", Εστία, Αθήνα 2003.
      "Ηθική και πολιτική. Δικαιολόγηση των πεποιθήσεων και πολιτική φιλοσοφία", Πόλις, Αθήνα 2008.
      "Ελευθερία και κυριαρχία. Πολιτική ελευθερία και κυριαρχία στο τρίτο βιβλίο των "Πολιτικών" του Αριστοτέλη", Πόλις, Αθήνα 2016.
      "Η πολιτική στον "Πολιτικό" του Πλάτωνα", Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα 2016.

      Biblionet