Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης 1974-1990 : σταθερή δημοκρατία σημαδεμένη από τη μεταπολεμική ιστορία - Αθήνα: Θεμέλιο, 2001

 1. Έκδοση
 2. Βούλγαρης, Γιάννης (1951-)
 3. Αθήνα: Θεμέλιο, 2001-9
 4. 409 σελίδες ; 21 εκατοστά
 5. 9603102806
 6. Περιέχει βιβλιογραφία (σελίδες 391-409)
Εξώφυλλο έκδοσης
  • Το βιβλίο προτείνει μια ερμηνεία των εξελίξεων της Ελλάδας της Μεταπολίτευσης 1974-1990, αναδεικνύοντας την εσωτερική ενότητα και τις αλληλουχίες της περιόδου. Κινείται στο επίπεδο της πολιτικής και των κομμάτων, των οικονομικών-κοινωνικών εξελίξεων, των βασικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν, και προσπαθεί να συναρθρώσει όλες αυτές τις διαφορετικές όψεις σε ένα ενιαίο ερμηνευτικό σχήμα. Με άλλα λόγια, προσπαθεί να σχεδιάσει τις βασικές εκείνες γραμμές μιας τοιχογραφίας που δίνουν μορφή και νόημα στις εξελίξεις αυτής της περιόδου. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα και τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να παρακολουθήσει την ανάπτυξη του θέματος χωρίς κενά πληροφόρησης.
   Το βιβλίο είναι γραμμένο από έναν «σύγχρονο», από έναν που έζησε την περίοδο για την οποία μιλάει. Γνωρίζουμε πλέον ότι η ιστορία γράφεται και ξαναγράφεται κατά διαστήματα, και ότι η κάθε προσπάθεια γίνεται στρωμάτωση για την επόμενη, γίνεται μέρος του ίδιου του εξεταζόμενου γεγονότος. Με αυτό το δεδομένο μάλιστα, επιθυμία του συγγραφέα είναι ο αναγνώστης να μπορέσει να διακρίνει πίσω από την οφειλόμενη αυστηρότητα που επιβάλλει η επιστημονική δεοντολογία, τον παλμό των γεγονότων όπως καταγράφηκε στη συνείδηση των «συγχρόνων».

   Εκδόσεις Θεμέλιο