Αργυρόπουλος, Βασίλειος (1974-) [Συγγραφέας]. Γλωσσική αρχαιολατρία

 1. Έργο (αυτοτελές έργο)
 2. 2016
 3. Ελληνικά
  • Για τη γλωσσική αρχαιολατρία είχα την ευκαιρία να μιλήσω δημόσια τρεις φορές τα τελευταία χρόνια. Στο θέμα αυτό ήταν αφιερωμένες δύο εκδηλώσεις στις οποίες πήρα μέρος τον Ιανουάριο του 2011. Η πρώτη διοργανώθηκε στην Έδεσσα (22/1/2011) από τον σύλλογο Βιβλιόφιλοι Έδεσσας και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη (24/1/2011) από το περιοδικό Άρδην. Αλλά και τρία περίπου χρόνια αργότερα, στις 7/3/2014, στην εκπομπή Usus norma loquendi του κυπριακού ραδιοφωνικού σταθμού MYCYradio, την οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και μέσω διαδικτύου, συζήτησα με τον γλωσσολόγο και παρουσιαστή της εκπομπής, Σπύρο Αρμοστή, για το ίδιο θέμα. Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι δυο τρεις μέρες πιο μετά, στον λογαριασμό της εκπομπής στο Facebook, αναρτήθηκε κείμενό μου που ήταν περιληπτική απόδοση των όσων είχαμε συζητήσει.

   Το παρόν βιβλίο αποτελεί εμπλουτισμένη μορφή εκείνης της περίληψης. Και τα δύο βασίζονται σε διάφορα κείμενά μου, παλιότερα και νεότερα, αλλά και στο σχεδιάγραμμα των ομιλιών στις εκδηλώσεις του 2011, που προανέφερα. Για να μην κουράσω τον αναγνώστη, προσπάθησα να αποφύγω την ατελείωτη περιπτωσιολογία και τον σχολιασμό αμέτρητων δημοσιευμάτων που αφορούν το θέμα του βιβλίου. Επίσης, προσπάθησα να εκφραστώ με τρόπο όσο το δυνατόν πιο εύληπτο, χωρίς να εμβαθύνω σε επιμέρους θέματα που ίσως δυσκολεύουν ή δεν πολυενδιαφέρουν τον μη γλωσσολόγο, στον οποίο κυρίως απευθύνομαι. Στόχος μου ήταν να δώσω μια συνοπτική περιγραφή του φαινομένου που εξετάζω – με δεδομένο, μάλιστα, ότι η έκδοση αυτού εδώ του βιβλίου είναι μόνο ηλεκτρονική. Με ενδιαφέρει να ανατρέχει ο αναγνώστης μέσω διαδικτύου στο βιβλίο μου και να αντλεί εύκολα μερικές βασικές πληροφορίες. Ούτως ή άλλως, το φαινόμενο που με απασχολεί δεν αναμένεται να εξαλειφθεί. Επομένως, στο μέλλον με διάφορες αφορμές μπορεί να δημοσιεύσω κείμενα –άρθρα ή σημειώματα– και να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Εδώ ας δούμε το θέμα κάπως σφαιρικά.

   Ευχαριστώ πολύ τους φίλους και γνωστούς με τους οποίους έχουμε συμμετάσχει σε διαδικτυακές συζητήσεις για γλωσσικά θέματα, προσπαθώντας να αντικρούσουμε κάποιους αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικούς με τη θεματολογία της παρούσας εργασίας, αλλά και όσους γλωσσολόγους με βοήθησαν να λύσω απορίες μου που προέκυψαν από τις συζητήσεις αυτές. Πάντα διάβαζα με ενδιαφέρον τα κείμενά τους και μάθαινα από αυτά. Το πιο σημαντικό, όμως, για μένα είναι το εξής: Η διαπίστωση ότι, σε γενικές γραμμές, είσαι στο ίδιο μήκος κύματος με κάποιους ανθρώπους, όσον αφορά ορισμένα σημαντικά για σένα θέματα, όπως τα γλωσσικά του παρόντος βιβλίου –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται ή ότι είναι κακό να υπάρχουν και διαφορετικές εκτιμήσεις–, δίνει δύναμη και παρηγορεί.