Ψυχοπαίδης, Κοσμάς, (1944-2004) [Συγγραφέας]. Κανόνες και αντινομίες στην πολιτική

 1. Work (Individual)
 2. 1999
 3. Ελληνικά
  • Υπάρχουν κανόνες στην πολιτική που αν εφαρμοσθούν σωστά θα οδηγήσουν στο καλό όλων, ή η πολιτική είναι το πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων και αυθαίρετης δράσης; Σε αυτό το ερώτημα και στις αντινομίες που οδηγεί προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο του Κοσμά Ψυχοπαίδη, που αφορά όχι μόνο τον ειδικό αλλά και τον ενδιαφερόμενο πολίτη. Στο βιβλίο ερευνώνται ορισμένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της πολιτικής θεωρίας και τίθενται υπό επανεξέταση καίρια ερωτήματα που αναφέρονται στην τύχη της διαλεκτικής σκέψης στη σημερινή εποχή, στη δημοκρατία και στην πολιτική παιδεία στο σύγχρονο κόσμο.
   Ο αναγνώστης έχει έτσι την ευκαιρία να' ρθει σε επαφή με μερικούς από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της πολιτικής (Μακιαβέλι, Χομπς, Λοκ, Ρουσσώ, Κάντ, Χέγκελ, Μαρξ και τους νεότερους Σουμπέτερ, Χορκχάϊμερ, Αντόρνο, Μπένγιαμιν, Κ. Σμιτ, Χ. 'Αρεντ, Πολάνι, Χάμπερμας, Λούμαν) και να γνωρίσει και να συνειδητοποιήσει τη σημασία της σκέψης τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

   "Ο συγγραφέας συνδέει τη θεωρία της δημοκρατίας με το ιδεώδες της ηθικής παιδείας των πολιτών και με το αίτημα της ίδρυσης θεσμών καλλιέργειας και προώθησής της. Θα ήταν ευχής έργο το βιβλίο να διαβαστεί όχι μόνο από πολίτες, αλλά και πολιτικούς, αφού εννοείται ότι ο αφανής διάλογος με κείμενα πολιτικής θεωρίας δεν μπορεί, χωρίς ζημία για το κοινωνικό σύνολο, να υποκαθίσταται μονίμως από τους μεταξύ τους διαλόγους στα ΜΜΕ". (Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Η Καθημερινή)

   «Το βιβλίο αυτό σκάβει βαθιά τα ορύγματα μιας πολιτικής σοφίας που δεν ανήκει στο παρελθόν. Και γι’ αυτό το λόγο φρονώ ότι πρέπει να γίνει εργαλείο συζήτησης και συλλογιστικού προβληματισμού πολύ πέρα από τον μικρόκοσμο του πανεπιστημιακού σεμιναρίου». (Νικόλας Α. Σεβαστάκης, Ελευθεροτυπία)

   Politeianet