Βαληνάκης, Γιάννης Γ. (1955-)

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
  3. 1955
Φωτογραφία προσώπου
    • Ο καθηγητής Γιάννης Γ. Βαληνάκης διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή (2004-2009) και Βουλευτής Επικρατείας και Δωδεκανήσου. Είναι σήμερα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας J. Monnet στο ΕΚΠΑ και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του W. Martens Centre for European Studies στις Βρυξέλλες. Σπούδασε νομικά (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και μετεκπαιδεύτηκε στα πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης (διεθνές δίκαιο) και Paris-I/Pantheon-Sorbonne (DEA στις διεθνείς σχέσεις, DEA στην αμυντική πολιτική, DEA στη διπλωματική ιστορία).

      Μετά την αναγόρευσή του σε Διδάκτορα στις Διεθνείς Σχέσεις (Paris-I), εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο ΔΠΘ και το 1992 Καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων στο ΕΚΠΑ. Δίδαξε σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και εργάστηκε ως διευθυντής ερευνητικών κέντρων και προγραμμάτων ή ως ερευνητής στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Γερμανία. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες βιβλία και άρθρα σε πέντε γλώσσες πάνω στις διεθνείς σχέσεις, την ελληνική εξωτερική, ευρωπαϊκή και αμυντική πολιτική, τα εθνικά θέματα κ.ά.

      Κατά την περίοδο 1998-2009 ασχολήθηκε με την εξωτερική πολιτική "εκ των έσω", πρώτα ως σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή για τα εξωτερικά και ευρωπαϊκά θέματα και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. (1998-2004), και στη συνέχεια ως Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα πολιτικά και ευρωπαϊκά θέματα. Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του συμμετείχε σε δεκάδες πολυμερείς συναντήσεις κορυφής, υπουργικές συνόδους και διεθνείς διασκέψεις, ενώ διεξήγαγε εκατοντάδες διμερείς συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με ομολόγους του από 60 χώρες και οργανισμούς. Τιμήθηκε με πολλά διεθνή παράσημα και διακρίσεις, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις Έδρες J. Monnet και Ad Personam και τέσσερεις φορές με το "Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας J. Monnet", το οποίο και διευθύνει από το 2000.

       

      Biblionet