Δενδρινός, Μάρκος [Συγγραφέας]. Βασικές αρχές και τεχνολογίες στην επιστήμη της πληροφόρησης

  1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  2. 2015
  3. Ελληνικά
    • Το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας έχει ως στόχο να παρέχει στους φοιτητές τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις προκειμένου να είναι σε θέση (1) να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να εγκαθιστούν, να οργανώνουν, να διαχειρίζονται και να διοικούν μονάδες πληροφόρησης κάθε είδους, καθώς επίσης να διατηρούν και να βελτιώνουν τις παρεχόμενες από τις μονάδες αυτές υπηρεσίες (2) να υποστηρίζουν το έργο οποιουδήποτε οργανισμού δραστηριοποιείται στην οργάνωση και διαχείριση πληροφοριών (3) να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης πληροφοριών, βάσεων πληροφοριών, ψηφιακών βιβλιοθηκών τόσο σε ανεξάρτητο όσο και σε δικτυακό περιβάλλον.
      Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η παραγωγή ενός ηλεκτρονικού συγγράμματος, στο οποίο θα περιγράφονται οι βασικές αρχές και τεχνολογίες στον χώρο της Επιστήμης των Πληροφοριών. Συγκεκριμένα:
      Στην 1η Ενότητα του συγγράμματος (Κεφάλαια 1 και 2) δίνονται οι βασικοί ορισμοί των δεδομένων, της πληροφορίας και της γνώσης καθώς και η αναπαράσταση της πληροφορία στο ψηφιακό κόσμο. Στην 2η Ενότητα του συγγράμματος (Κεφάλαιο 3 ως 6) θα δίνονται η αρχιτεκτονική των Η/Υ, οι Δομές Δεδομένων, Βάσεις Δεδομένων και Βασικές Αρχές Προγραμματισμού. Στην 3η Ενότητα (Κεφάλαια 7 & 8) παρατίθενται έννοιες όπως Δίκτυα Επικοινωνιών και το Διαδίκτυο (Internet). Στην 4η Ενότητα (Κεφάλαια 9 & 10), στην οποία πραγματοποιείται η εξειδίκευση όλων των τεχνολογιών των τριών προηγούμενων ενοτήτων, παρουσιάζονται θέματα όπως Μεταδεδομένα, Πρωτόκολλα για την Ανταλλαγή Δεδομένων, Θησαυροί και Οντολογίες, καθώς και πληροφοριακά συστήματα οργάνωσης της πληροφορίας μέσω του διαδικτύου. Τέλος στην 5η Ενότητα παρουσιάζονται δυο ειδικά θέματα (Κεφάλαια 11 &12) και συγκεκριμένα την γλώσσα προγραμματισμού Java και μια εισαγωγή στην έννοια του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web). Η προτεινόμενη θεματολογία αναλύεται σε βάθος στην περιγραφή των κεφαλαίων που ακολουθεί.

      Κάλλιπος