Γνωριμία με τη θεωρία : μια εισαγωγή στη λογοτεχνική και πολιτισμική θεωρία - Δεύτερη έκδοση. - Αθήνα: Βιβλιόραμα, 2013

 1. Έκδοση
 2. Barry, Peter (1947-)
 3. Νάτσινα, Αναστασία
 4. Δεύτερη έκδοση
 5. Αθήνα: Βιβλιόραμα, 2013
 6. 395 σελίδες
 7. 9789609548137
  • Πρόλογος της μεταφράστριας
   Ευχαριστίες
   Πρόλογος στη δεύτερη έκδοση
   Πρόλογος στην Τρίτη έκδοση
   Εισαγωγή
   Η θεωρία πριν τη "θεωρία": φιλελεύθερος ανθρωπισμός
   Δομισμός
   Μεταδομισμός και αποδόμηση
   Μεταμοντερνισμός
   Ψυχαναλυτική κριτική
   Φεμινιστική κριτική
   Λεσβιακή/γκέι κριτική
   Μαρξιστική κριτική
   Νέος ιστορικισμός και πολιτισμικός υλισμός
   Μεταποικιακή κριτική
   Υφολογία
   Αφηγηματολογία
   Οικοκριτική
   Λογοτεχνική θεωρία: μια ιστορία σε δέκα συμβάντα
   Η θεωρία μετά τη "θεωρία"
   Παράρτημα
   Από 'δω και πέρα; Περαιτέρω μελέτη
   Ευρετήριο

  • Kατά τη δεκαετία του 1980, η λογοτεχνική θεωρία, και το ενδιαφέρον γι’ αυτήν, έφθασε στο ζενίθ. Ήταν η "μεγάλη στιγμή" της θεωρίας, η εποχή που το θέμα ήταν της μόδας και συζητιόταν πολύ. Στη δεκαετία του 1990 σημειώθηκε μια σταθερή παραγωγή βιβλίων και άρθρων, με τίτλους όπως "Μετά τη θεωρία", ή "Μετα-Θεωρία", κλπ. Όπως υποδηλώνουν τέτοιοι τίτλοι, η "στιγμή" της θεωρίας έχει μάλλον περάσει. Επομένως, γιατί άλλο ένα εισαγωγικό βιβλίο για τη θεωρία, τόσο αργά;

   Η απλή απάντηση είναι ότι, μετά τη "στιγμή" της θεωρίας έρχεται, αναπόφευκτα, η "ώρα" της θεωρίας, όταν το θέμα παύει να είναι αποκλειστικό αντικείμενο μιας αφοσιωμένης μειονότητας και μπαίνει στη γενική κυκλοφορία της διανοητικής ζωής.

   Η κύρια ευθύνη οποιουδήποτε επιχειρεί ένα τέτοιο εγχειρίδιο είναι να ανταποκριθεί στην ανάγκη για σαφείς εξηγήσεις και παρουσίαση παραδειγμάτων. Καθώς διαβάζετε, θα συναντάτε προτεινόμενες δραστηριότητες, με τον τίτλο "Στάσου και σκέψου", που είναι σχεδιασμένες για να σας δίνουν κάποια πρακτική εμπειρία της λογοτεχνικής θεωρίας και των προβλημάτων της.
   Δεν θα διαβάζετε απλώς γι’ αυτήν, πράγμα που θα περιόριζε τη θεωρία σε ένα είδος θεαματικού αθλήματος που το παίζουν μόνο οι σούπερ σταρ, αλλά θα αρχίσετε να την εφαρμόζετε κι εσείς οι ίδιοι.

   Το να συμμετέχετε μ’ αυτό τον τρόπο θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια προσωπική αίσθηση της θεωρίας, και θα αυξήσει, ελπίζω, την αυτοπεποίθησή σας. Ελπίζω επίσης ότι οι δραστηριότητες αυτές θα προσφέρουν μια βάση για σεμιναριακές συζητήσεις, στην περίπτωση που το βιβλίο χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία ενός μαθήματος λογοτεχνικής θεωρίας.