Τσακίρης, Θεόδωρος Γ.

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
Φωτογραφία προσώπου
    • Ο Θεόδωρος Γ.Ρ. Τσακίρης είναι Διδάκτωρ Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το θέμα της διατριβής του, που ολοκληρώθηκε με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και την οποία υπερασπίστηκε με το βαθμό «Άριστα» τον Μάρτιο του 2008, επικεντρώνεται στη διεθνή πολιτική ιστορία και την πολιτική οικονομία της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, όπως και την ενεργειακή πολιτική ασφαλείας των Μεγάλων Δυνάμεων του 20ού αιώνα με έμφαση στις Η.Π.Α., στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ε.Σ.Σ.Δ./Ρωσία.

      Ο Δρ. Τσακίρης είναι συντάκτης του περιοδικού Middle East Economic Survey για θέματα Ιράν, Κασπίας, και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και βοηθός αρχισυντάκτης στην ειδική μηνιαία έκδοση του MEES Research : Energy & Geopolitical Risk. Εργάζεται επίσης ως Συντονιστής των Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Ο Δρ. Τσακίρης κατέχει επίσης τον τίτλο ( Summa Cum Laude ) M. A. in International Security Studies του Πανεπιστημίου Georgetown, όπου και φοίτησε ως μεταπτυχιακός υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright και Βουδούρη.

      Την περίοδο 2008-2009 υπηρέτησε αρχικά ως Επιστημονικός Συνεργάτης και εν συνεχεία Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης ενώ κατά την τριετία 2004-2007 διατέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας των Ορθοδόξων Κρατών, που εδρεύει στη Βουλή των Ελλήνων. Ο Δρ.Τσακίρης έχει επίσης συνεργαστεί από το 2003 και μετά με την ιδιότητα του Επιστημονικού Συνεργάτη/Ερευνητή σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής ασφαλείας και ενεργειακής πολιτικής με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Ι.Δ.Ο.Σ.), το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (Ι.Α.Α.) του ΥΠΕΘΑ και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (Ε.Κ.Ε.Μ.) του ΥΠΕΞ.

      Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003 (Οκτώβριος 2002 - Ιούνιος 2003) μέλος των ad hoc Συμβουλευτικών Επιτροπών του Υπουργείου Εξωτερικών για τη Ρωσία, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και την Ενεργειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει διατελέσει υπότροφος των Ιδρυμάτων Fulbright, Λίλιαν Βουδούρη, όπως και της Chevron/ Texaco. Έχει επίσης εργαστεί σε μια σειρά εγνωσμένης αξίας ερευνητικών ινστιτούτων των Η.Π.Α., όπως το Council on Foreign Relations (Energy Security Group), το Center for Strategic and International Studies (Middle Eastern Program), και συμβουλευτικών εταιριών, όπως αυτή του Robert McFarland (Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Προέδρου Reagan) και του Dr. David Jhirad (Υφυπουργού Ενέργειας για τη Διεθνή Πολιτική της Κυβέρνησης Clinton).

      Biblionet