Κολιάδης, Εμμανουήλ Α.

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
    • Ο Εμμανουήλ Κολιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας του Π.Τ.Δ.Ε. - Ε.Κ.Π.Α. και Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ενιαίας Εκπαίδευσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι ακαδημαϊκές, οι ερευνητικές δραστηριότητες, οι μελέτες και τα συγγράμματά του εστιάζονται στις Θεωρίες Μάθησης, στις Μαθησιακές Δυσκολίες και στα Προβλήματα Συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων.

      Biblionet
    • ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

      Του καθηγητή Εμμανουήλ Α. Κολιάδη

                  Γεννήθηκε το 1940 στον Αρχάγγελο Ρόδου. Τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο Ρόδου. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετία. Κατά τη δωδεκαετή παραμονή του στην Ελβετία σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βέρνης και στο Ινστιτούτο της Θεραπευτικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Freiburg της Ελβετίας. Εκεί απέκτησε το πτυχίο Θεραπευτικής (Ειδικής Αγωγής) και Ψυχολογίας, το πτυχίο Ειδικού Παιδαγωγού και διδακτορικό δίπλωμα με ειδίκευση στην εκπαιδευτική ψυχολογία (μάθηση) και στη διάγνωση και ψυχοπαιδαγωγική αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών και των προβλημάτων της συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους. Ταυτόχρονα απέκτησε από το Goethe Institut το δίπλωμα της ανωτέρας βαθμίδας για τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελβετία δίδαξε σε Ειδικό Σχολείο και στη συνέχεια ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Freiburg δίδαξε στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Αγωγής και Ψυχολογίας. Επίσης, εργάστηκε στο συμβουλευτικό-ιατροπαιδαγωγικό κέντρο νεότητας «Άγιος Γεώργιος» του Bad-Knutwill του καντονίου της Λουκέρνης.

      Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε υποδιευθυντής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου (1976), όπου δίδαξε τα μαθήματα της Εξελικτικής Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και της Ειδικής Αγωγής.  Από το 1983 έως το 1985 υπήρξε διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου. Το 1985 εξελέγη  επίκουρος καθηγητής,  το 1988 αναπληρωτής και το 1991 τακτικός καθηγητής στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος του Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990-1996), διευθυντής του Τομέα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Π.Τ.Δ.Ε (1994-2000) και υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής (1995-2000). Από το 1995 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του Π.Τ.Δ.Ε.  και από το 2003 διευθυντής του Τομέα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Π.Τ.Δ.Ε Από το 1987 διδάσκει στο Π.Τ.Δ.Ε., στις σχολές μετεκπαίδευσης (Μαράσλειο Διδασκαλία, ΣΕΛΔΕ) και στα εκπαιδευτικά κέντρα (ΠΕΚ) τα μαθήματα Παιδαγωγική Ψυχολογία, Μαθησιακές Δυσκολίες και Προβλήματα Συμπεριφοράς.

      Παράλληλα με τις επιστημονικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητές του πραγματοποίησε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε πανεπιστήμια της Γερμανίας (Κολωνία, Μόναχο), της Φινλανδίας (Ελσίνκι, Όουλου), της Μ. Βρετανίας (Λονδίνο, Ρέντινγκ) και των ΗΠΑ (Χάρβαρντ).

      Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει σε επιτροπές και σε συμβούλια έρευνας και προγραμματισμού εκπαιδευτικών θεμάτων που αφορούν κυρίως το χώρο της Ειδικής Αγωγής.

      Είναι μέλος σε επιστημονικές οργανώσεις και εταιρείες (Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς, Ελληνική Εταιρεία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού, Ευρωπαϊκή Ένωση Συμπεριφοριστικών και Γνωστικών Θεραπειών, Ευρωπαϊκή Ένωση για την Έρευνα στην Μάθηση και τη Διδασκαλία) και πρόεδρος της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος. 

      Συμμετέχει σε ερευνητικά διαπανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά προγράμματα· μερικά από αυτά είναι το Πρόγραμμα έρευνας-δράσης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών και την καταπολέμηση του λειτουργικού αναλφαβητισμού στο Δήμο Ελευσίνας, το Διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα Ενσωμάτωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες με τα πανεπιστήμια του Swansea Ουαλίας και Ιρλανδίας, το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών (European Teacher Training Program) με άλλα 8 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών με τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πατρών και με τα γερμανικά πανεπιστήμια Essen, Bochum και Κολωνίας, το Πρόγραμμα ενσωμάτωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HELIOS II. (εκπρόσωπος της Ελλάδας), τα Προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών σε χώρες της Ε.Ε., το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα ERASMUS, το έργο ΕΠΕΑΕΚ «Επιμόρφωση Στελεχών Εκπαίδευσης – ΕΚΠΑ» (Ενημέρωση Σχολικών Συμβούλων και Προϊσταμένων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης σε θέματα Ειδικής Αγωγής (1996-1999), τα έργο ΣΕΠΠΕ «Σχολείο Εφαρμογής Πειραματικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης» (1998-2000), το Πρόγραμμα Επαγγελματικής και Ακαδημαϊκής Αναβάθμισης Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης, το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Comenius – C 31 κ.ά.

      Στα πλαίσια των ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων διοργάνωσε και πραγματοποίησε στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, πολυάριθμα σεμινάρια, ημερίδες, εργαστήρια και ενδοσχολικά επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα εκπαιδευτικής ψυχολογίας, μαθησιακών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς.

      Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα στο Π.Τ.Δ.Ε διετέλεσε διευθυντής του 1ου ΠΕΚ Αθηνών (1994-2003) και από το 2000 έως σήμερα είναι διευθυντής σπουδών στο ΚΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είναι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου των Πειραματικών Σχολείων Πειραιά (Ράλλειος). Από το 1996 είναι πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης για τη μετεκπαίδευση στα Διδασκαλεία της χώρας. Από το 2003 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Ποιότητας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

      Ο κ. Κολιάδης είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.

      ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

      Α.        Βιβλία – αυτοτελή έργα

      1. Βιοποριστική δραστηριότητα της μητέρας και κοινωνικοποίηση του παιδιού (Muettelriche erwerbstaetigkeit und kindliche sozialisation. Beltz-Verlag, Weinheim und Basel, 1978 (2η έκδ.). Διδακτορική διατριβή.
      2. Το Τεστ Νοημοσύνης του Κράμερ σε επιληπτικά παιδιά σχολικής ηλικίας (Der Kramer-test bei epilepsiekranken). Schulkindern Freiburg Ελβετίας, Πτυχιακή εργασία.
      3. Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτική Πράξη, Α: Συμπεριφοριστικές Θεωρίες. Αθήνα 1996. Αυτοέκδοση.
      4. Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτική Πράξη, Β: Κοινωνικογνωστικές Θεωρίες Αθήνα 1997. Αυτοέκδοση
      5. Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτική Πράξη, Α: Γνωστικές Θεωρίες Αθήνα 1997. Αυτοέκδοση
      6. Γνωστική Ψυχολογία, Γνωστική Νευροεπιστήμη και Εκπαιδευτική Πράξη. Αθήνα 2002. Αυτοέκδοση
      7. Ψυχοκοινωνικά προβλήματα – Προβλήματα Συμπεριφοράς: Αιτιολογία, Εντοπισμός και ψυχοπαιδαγωγική αντιμετώπιση στο χώρο του σχολείου. Υπό έκδοση.

      Β.        Επιμέλεια συλλογικών έργων

      1. Μέτρηση και αξιολόγηση της επίδοσης για τη διασφάλιση της επιτυχίας, τόμος Α. Αθήνα 2002.
      2. Μέτρηση και αξιολόγηση της επίδοσης για τη διασφάλιση της επιτυχίας, τόμος Β. Αθήνα 2002.

       

      Γ.        Δημοσιεύματα σε έγκυρα περιοδικά – Πρακτικά συνεδρίων και τιμητικούς τόμους.

      1. Παράγοντες διαταραχών στην παιδική μάθηση και συμπεριφορά: Μελέτη στο περιοδικό Σχολείο και Ζωή, 1997, τ. 11, Ανάτυπο, σελ. 7-22.

       

      1. Αναγνωστική τεχνική και κατανόηση του κειμένου στο Δημοτικό Σχολείο. Εμπειρική έρευνα στη Β’ τάξη. Περιοδικό Σχολείο και Ζωή, 1982, τ. 4. Σελ. 159-164 και τ. 5-6-7, σελ. 209-218.
      2. Οι «κατ’ οίκον» σχολικές εργασίες. Εμπειρική έρευνα στους γονείς και μαθητές των Προτύπων Δημοτικών Σχολείων της Παιδαγωγικής ακαδημίας Ρόδου. Σχολείο και Ζωή, 1985, τ. 5-6.
      3. Η κοινωνικο-γνωστική θεωρία μάθησης και εκπαιδευτική πράξη. Ερευνητική μελέτη στο περιοδικό Σχολείο και Ζωή. Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος 1986, 32 σελίδες.
      4. Η Νοηματική μάθηση (Ausubel) και η παιδαγωγική αξιοποίησή της. Γενική συγκριτική θεώρηση της Νοηματικής και Ανακαλυπτικής μάθησης (Bruner). Μελέτη στο περιοδικά Νέα Παιδεία. 1987, τ. 43, σελ. 27-36.
      5. Οι κοινωνικογνωστικές θεωρίες μάθησης: Σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαιδευτική πράξη. Μελέτη στο βιβλίο των Φιλίππου, Γ. & Καΐλας Μ (εκδ.) Σχολική εμπειρία: Θεωρία και πράξη. Αθήνα 1991: Ελληνικά Γράμματα.
      6. Ψυχοπαιδαγωγικά κριτήρια για τη σύνταξη και έκδοση των σχολικών βιβλίων. Μελέτη που δημοσιεύεται στο: Το Σχολικό Βιβλίο. Πρακτικά διημέρου που οργάνωσαν οι εκδόσεις Πατάκη σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Αθήνα, 1990: Πατάκη.
      7. Δομή και λειτουργία των κοινωνικών προτύπων μέσα από τα κείμενα των βιβλίων του Δημοτικού Σχολείου. Διαφυλικές Σχέσεις, Τόμος Β’ (1996) σελ. 251-285.
      8. Πρόληψη λειτουργικού αναλφαβητισμού: Το πρόγραμμα έρευνας – δράσης στα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Ελευσίνας. Αθήνα, 1991, σελ. 40 (με μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα.
      9. Προγράμματα – πιλότοι έρευνας – δράσης για την αντιμετώπιση του λειτουργικού αναλφαβητισμού σε χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Αθήνα, σελ. 35.
      10. Συνάφεια των αναγνωστικών δυσκολιών με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και τη σχολική επίδοση των μαθητών του δημοτικού σχολείου. Στο ανθολόγιο: Χ. Κωνσταντίνου & Γ. Πλειός (επιμ.), Σχολική αποτυχία και κοινωνικός αποκλεισμός. Αιτίες, συνέπειες και αντιμετώπιση. Πρακτικά Η΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, σελ. 99-113. 1999. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
      11. Ψυχολογική αξιολόγηση αναγνωστικής ικανότητας, μαθησιακών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς πέντε παιδιών με εξελικτική δυσφασία. 2000. Θέματα Ειδικής Αγωγής, 11, 29-41.
      12. Η ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Απόψεις φοιτητριών πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης για εκπαιδευτικά-υποστηρικτικά θέματα. Στο Ανθολόγιο: Α. Κυπριωτάκης (επιμ), 2000. Πρακτικά Συνεδρίου Ειδικής Αγωγής, σελ. 75-88. Ρέθυμνο: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης.
      13. Επαγγελματική Εξουθένωση Εκπαιδευτικών Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο Ανθολόγιο: Π. Παπούλια-Τζελέπη (επιμ), Γραμματισμός στα Βαλκάνια: Παρούσα κατάσταση και προοπτικές για το μέλλον, σελ.285-293. Αθήνα: Ελληνική Εταιρεία Γλώσσας & Γραμματισμού.
      14. Ψυχοκοινωνικά προβλήματα παιδιών σχολικής ηλικίας. Έγκαιρη ανίχνευση και ψυχοπαιδαγωγική αντιμετώπιση στο χώρο του σχολείου. Στο Συλλογικό Έργο: Μ. Καϊλα & Ν. Πολεμικός (Επμ), Οικογένεια και Ψυχοπαθολογία, β΄τομος, (σ. 942-960). 2002. Αθήνα: Ατραπός.
      15. Ανάγνωση – Γραφή – Αριθμητική: απόκτηση και εμπέδωση των βασικών δεξιοτήτων στο δημοτικό σχολείο. Στο Ε. Κολιάδης, R. Seebauer, Z. Helus (Επμ.), Ε. Κολιάδης (Μτφ.), Μέτρηση και αξιολόγηση της επίδοσης για τη διασφάλιση της επιτυχίας (Πρόγραμμα: Qual-Impact), (σ. 185-211). 2003. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
      16. Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Γενικής & Ειδικής Αγωγής. Στο βιβλίο πρακτικών, του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, (2-4 Νοεμβρίου 2000). Αθήνα: Ατραπός (υπό δημοσίευση).
      17. Αναγνωστική Ικανότητα και Προβλήματα Συμπεριφοράς Μαθητών Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Στο βιβλίο πρακτικών της Διημερίδας Εξελικτικής Ψυχολογίας και Σχολικής Αποτυχίας, (10-11 Νοεμβρίου 2000). Αφιέρωμα στον καθηγητή Ι.Ν. Παρασκευόπουλο. Αθήνα: Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία. (υπό δημοσίευση).
      18. Στάσεις και αντιλήψεις μαθητών Στ΄ τάξης δημοτικού σχολείου σχετικά με την ένταξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στο βιβλίο πρακτικών, Β΄ τόμος, του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, (Ναύπλιο, 2001). Αθήνα: Ατραπός. (υπό δημοσίευση).
      19. Reading Difficulties and Behavioural Problems of Greek Primary School Students. Learning and Instruction (έχει εγκριθεί, υπό δημοσίευση 2004). Journal of Educational Research (under review).
      20. Αυτοαντίληψη και Αναγνωστική Ικανότητα Μαθητών Δ΄ Τάξης Δημοτικού Σχολείου. Στο βιβλίο πρακτικών του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Παιδαγωγικής Εταιρείας της Ελλάδος με θέμα: «Ελληνική Παιδαγωγική & Εκπαιδευτική Έρευνα», (Αθήνα, 2002). Αθήνα: Ατραπός. (υπό δημοσίευση).
      21. Zur Pravention und Bekampfung des “funktionalen Analphabetismus”. VHN 61 91992) 3, 326-336.
      22. Το πρόγραμμα της λεκτικής αυτοκαθοδήγησης: Δομικά στοιχεία, λειτουργία και δυνατότητες εφαρμογής του στην εκπαιδευτική-διδακτική πράξη. Πρακτικά του Συνεδρίου: Μάθηση και Διδασκαλία: Σύγχρονες ερευνητικές προσεγγίσεις. Οργάνωση Κ.Ε.Ε. 18-20 Δεκεμβρίου 1998 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Εκδόσεις Κ.Ε.Ε. 2002, σελ.143-154.
      23. Normative Development of fears in Greece: Self-rerort on the hellenic fears. Survey Schedule for Children in Journal of Anxiety Didorders (2004). (Μαζί με Mellon, R. & Paraskevopoulos, Th.)
      24. Οργανωτικά-διοικητικά σχήματα και ψυχοπαιδαγωγικά μοντέλα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών στο χώρο του σχολείου. Στο : Καϊλα, Μ. & Πολεμικός, Ν. & Φιλίππου, Γ. (1997): Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Α΄τόμος, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ.290-301.
      25. Συμπεριφοριστικές και νεοσυμπεριφοριστικές θεωρίες μάθησης. Γενική θεώρηση, ταξινόμηση, αξιοποίηση, στο Μπουλουγούρης, Ι (Επιμέλεια), Θέματα ψυχοθεραπείας της συμπεριφοράς. Εκδ. Ελληνικά Γράμματα (1992) σελ.11-39.