Οδηγίες για εγκατάσταση AMIS και εγκατάσταση φωνής

 

Εγκατάσταση του AMIS

Για να ανοίξετε ένα βιβλίο DAISY θα χρειαστείτε ένα DAISY player. Υπάρχουν συσκευές  και λογισμικά αναπαραγωγής βιβλίων DAISY. Προτείνουμε το AMIS (Adaptive Multimedia Information System) που είναι δωρεάν λογισμικό. Λεπτομέρειες για το AMIS μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.daisy.org/amis/amis-daisy-2.02-daisy-3-playback-software.

Για τη βέλτιστη λειτουργία του προγράμματος ο υπολογιστής σας πρέπει να έχει Windows XP (SP3), Windows Vista, Windows 7, ή πιο πρόσφατη έκδοση. Επίσης πρέπει να έχει DirectX9 ή υψηλότερο, Internet explorer 7 ή υψηλότερο, SAPI 5.1 text-to-speech ή υψηλότερο και 50 MB χώρο στο δίσκο. Είναι συμβατό με Jaws, Hal και Supernova.

Για να εγκαταστήσετε το AMIS 3.1.4 beta 3 χρησιμοποιήστε το σύνδεσμο http://www.daisy.org/projects/amis/downloads/Setup-amis-3.1.4-BETA3.exe. Επιλέξτε αποθήκευση του αρχείου. Ανοίξτε το αρχείο με διπλό κλικ ή enter. Προχωρήστε επιλέγοντας επόμενο. Τελειώνοντας την εγκατάσταση μπορείτε να ανοίξετε το AMIS ή να το βρείτε αργότερα στο φάκελο AMIS στα Προγράμματα του υπολογιστή.

Εγκατάσταση φωνής

Δημήτρης

Για να ακούσετε ανάγνωση κειμένου στα ελληνικά θα πρέπει να εγκαταστήσετε μία ελληνική φωνή. Η πιο ποιοτική ελληνική φωνή που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι ο Δημήτρης. Για να χρησιμοποιήσετε το Δημήτρη θα πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα διαχείρισης φωνών Infovox.

eSpeak

Εναλλακτικά μπορείτε να εγκαταστήσετε μία δωρεάν ελληνική φωνή. Στην ιστοσελίδα της AMELib (Accessible Multimodal Electronic Library) θα βρείτε το eSpeak.

Κατεβάστε το eSpeak από το σύνδεσμο http://sourceforge.net/projects/espeak/files/espeak/espeak-1.46/espeak-1.46.02-win.zip/download. Ανοίξτε το .zip αρχείο και εκτελέστε το espeak_setup.exe. Κατά την εγκατάσταση, στο διάλογο "Select which voices to install" προσθέστε σε ένα κενό πεδίο το κείμενο "el-gr" (χωρίς τα εισαγωγικά).

Οδηγίες επιλογής φωνής στο AMIS

Τρέξτε το AMIS. Επιλέξτε File > Preferences. Στο αναδυόμενο μενού "Select TTS voice" επιλέξτε "eSpeak-EL-GR" ή Dimitris (Greek) SAPI5 ανάλογα με τη φωνή που διαθέτετε. Πατήστε ΟΚ.