Εγκατάσταση του AMIS

Για να ανοίξετε ένα βιβλίο DAISY θα χρειαστείτε ένα DAISYplayer. Υπάρχουν συσκευές και λογισμικά αναπαραγωγής βιβλίων DAISY. Προτείνουμε το AMIS (AdaptiveMultimediaInformationSystem) που είναι δωρεάν λογισμικό. Λεπτομέρειες για το AMIS μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.daisy.org/amis/amis-daisy-2.02-daisy-3-playback-software.

Για τη βέλτιστη λειτουργία του προγράμματος ο υπολογιστής σας πρέπει να έχει WindowsXP (SP3), WindowsVista, Windows 7, ή πιο πρόσφατη έκδοση. Επίσης πρέπει να έχει DirectX9 ή υψηλότερο, Internet Explorer 7 ή υψηλότερο, SAPI 5.1 text-to-speech ή υψηλότερο και 50 MB χώρο στο δίσκο. Είναι συμβατό με Jaws, Hal και Supernova.

 1. Για να εγκαταστήσετε το AMIS 3.1.4 beta 3 χρησιμοποιήστε το σύνδεσμο http://www.daisy.org/projects/amis/downloads/Setup-amis-3.1.4-BETA3.exe.
 2. Επιλέξτε αποθήκευση του αρχείου.
 3. Ανοίξτε το αρχείο με διπλό κλικ ή enter. Προχωρήστε επιλέγοντας επόμενο.
 4. Τελειώνοντας την εγκατάσταση μπορείτε να ανοίξετε το AMIS ή να το βρείτε αργότερα στο φάκελο AMISστα Προγράμματα του υπολογιστή.

Εγκατάσταση φωνής

Δημήτρης

Για να ακούσετε ανάγνωση κειμένου στα ελληνικά θα πρέπει να εγκαταστήσετε μία ελληνική φωνή. Η πιο ποιοτική ελληνική φωνή που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι ο Δημήτρης. Για να χρησιμοποιήσετε το Δημήτρη θα πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα διαχείρισης φωνών Infovox.

eSpeak

Εναλλακτικά μπορείτε να εγκαταστήσετε το eSpeak, μία δωρεάν ελληνική φωνή, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Κατεβάστε το eSpeak από το σύνδεσμο http://sourceforge.net/projects/espeak/files/espeak/espeak-1.46/espeak-1....
 2. Ανοίξτε το .zip αρχείο και εκτελέστε το espeak_setup.exe.
 3. Κατά την εγκατάσταση, στο διάλογο "Selectwhichvoicestoinstall" προσθέστε σε ένα κενό πεδίο το κείμενο "el-gr" (χωρίς τα εισαγωγικά).

Οδηγίες επιλογής φωνής στο AMIS

 1. Τρέξτε το AMIS.
 2. Επιλέξτε File > Preferences.
 3. Στο αναδυόμενο μενού "SelectTTSvoice" επιλέξτε "eSpeak-EL-GR" ή Dimitris (Greek) SAPI5 ανάλογα με τη φωνή που διαθέτετε.
 4. Πατήστε ΟΚ.

Άνοιγμα βιβλίου
Θα χρειαστείτε εγκατεστημένο το AMIS και ένα βιβλίο DAISY.

Τρέξτε το AMIS.

Πατήστε Ctrl+O για να ανοίξει το παράθυρο διαλόγου για άνοιγμα αρχείου. Επιλέξτε το φάκελο του βιβλίου. Επιλέξτε να ανοίξετε το αρχείο package που εμφανίζεται.

Το AMIS φορτώνει το αρχείο.

Βασική πλοήγηση
Με το άνοιγμα του βιβλίου αρχίζει η αναπαραγωγή του. Για να σταματήσετε την αναπαραγωγή πατήστε space. Το ίδιο για να την ξαναρχίσετε.

Με τα πάνω και κάτω βέλη μπορείτε να μεταβείτε στα κεφάλαια και στα υποκεφάλαια του βιβλίου. Με τα αριστερά και δεξιά βέλη μπορείτε να μετακινηθείτε από παράγραφο σε παράγραφο. Δεν γίνεται πλοήγηση σε μεμονωμένες προτάσεις.

Για πλοήγηση σε συγκεκριμένες σελίδες πατήστε Ctrl+G και εισάγετε τον αριθμό της σελίδας ή μεταβείτε σε κάποια προηγούμενη ή επόμενη σελίδα με Ctrl και αριστερό ή δεξί βέλος.

Αναζήτηση κειμένου γίνεται με Ctrl+F.

Αν χρησιμοποιείτε την πλαϊνή μπάρα πλοήγησης (περιεχόμενα, σελίδες, υποσημειώσεις, και άλλα στοιχεία του βιβλίου) μπορείτε να μεταβείτε σε αυτή με Ctrl+N και αν θέλετε να επιστρέψετε στο κείμενο χρησιμοποιείτε Ctrl+T.

Αναπαραγωγή
Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα αναπαραγωγής χρησιμοποιείτε Ctrl και + ή -. Για να επιστρέψετε στην προεπιλεγμένη ταχύτητα επιλέξτε Ctrl+0.

Για αυξομείωση της έντασης του ήχου χρησιμοποιήστε Ctrl και το πάνω ή κάτω βέλος.

Εμφάνιση
Από το μενού view (Alt+V) και επιλέξτε να αλλάξετε το μέγεθος της γραμματοσειράς.

Περισσότερες συντομεύσεις μπορείτε να βρείτε στο http://www.daisy.org/amis/documentation/keyboard-shortcuts