Καβάλα, Μαρία

  1. Πρόσωπο
  2. Γυναίκα
    • Η Μαρία Καβάλα σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paul Vallery, στο Montpellier της Γαλλίας. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Το 2009 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Η Θεσσαλονίκη στη Γερμανική Κατοχή (1941-1944): Κοινωνία, οικονομία, διωγμός Εβραίων» έχοντας λάβει υποτροφία του ΙΚΥ στα πρώτα χρόνια των διδακτορικών της σπουδών. Γνωρίζει γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά.

      Διδακτική εμπειρία

      Διδάσκει από  το 2013 «Ολοκαύτωμα και ιστορική μνήμη» και «Ο Αντισημιτισμός στον 20ό αιώνα», στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ καθώς και Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία της Ευρώπης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2010.

      Ερευνητικά ενδιαφέροντα

      Ασχολείται ερευνητικά με την ελληνική κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Μεσοπόλεμο, στα χρόνια της Κατοχής και μεταπολεμικά (Ολοκαύτωμα και οικονομικοί και ιδεολογικοί συσχετισμοί, αντισημιτισμός, κοινωνική πολιτική και συλλογικότητες, πρακτικές επιβίωσης σε εποχές κρίσεων, ζητήματα φύλου). Ειδικότερα με την έρευνα για την τύχη και το μέγεθος των εβραϊκών περιουσιών μέχρι το 1943 κέρδισε για το 2010 την υποτροφία «Αλμπέρτο Ναρ», και το 2012 υποτροφία από το Yad Vashem για παρακολούθηση σεμιναρίου διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος σε ακαδημαϊκό πλαίσιο. Οι κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της ανασυγκρότησης της εβραϊκής κοινότητας μετά τον πόλεμο αποτελούν το θέμα της τρέχουσας μεταδιδακτορικής της έρευνας.

      ΑΠΘ, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών