Ρόκας, Νικόλαος Κ.

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
  3. 1945
  4. Αθήνα
  5. Δικηγόρος | Καθηγητής πανεπιστημίου
  6. Αστικό δίκαιο - Εμπορικό δίκαιο
  7. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φωτογραφία προσώπου
    • Ομότιμος Καθηγητής του εμπορικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Σπουδές: Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1961). Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μονάχου.

      Ακαδημαϊκή εξέλιξη: Υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1971). Τακτικός καθηγητής το 1981.

      Επιστημονική δραστηριότητα: Έχει επανειλημμένα συμμετάσχει με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει διατελέσει μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Ιδιοκτήτης και διευθυντής μαζί με τον Ιωάννη Ρόκα του περιοδικού «Επιθεώρηση του Εμπορικού Δικαίου».

      Επαγγελματική δραστηριότητα: Δικηγορεί σε θέματα αστικού και εμπορικού δικαίου.

      Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    • Ο Ιωάννης Ρόκας είναι Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1997 έως σήμερα (Αναπληρωτής Καθηγητής από το 1985). Έλαβε το Πτυχίο Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1968) και το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου βάσει της διατριβής "Summenversicherung und Schadensersatz" (1975). Κατέχει άπταιστα την αγγλική και γερμανική γλώσσα, καθώς και αρκετά καλά τη γαλλική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε νομικά θέματα για την Ιδιωτική Ασφάλιση στην ΕΕ, στην Ελλάδα και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και σε θέματα δικαίου infrastructure και project finance. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1971, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ένωσης Ασφαλιστικού Δικαίου (AIDA), Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομάδας Εργασίας "Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων", μέλος της Eυρωπαϊκής Επιστημονικής Ομάδας που συντάσσει τις "Αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την Ασφαλιστική Σύμβαση", καθώς και Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ασφαλιστικής Επιστήμης. Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών Eνώσεων, όπως η Ελληνική Ένωση Ναυτικού Δικαίου (πρώην Γενικός Γραμματέας) και η Μεσογειακή Ένωση Ναυτικής Διαιτησίας (πρώην Πρόεδρος).

      BiblioNet