Παπαφράγκου, Κωνσταντίνος Γ. [Συγγραφέας]. Ακοολογία

  1. Έργο (αυτοτελές έργο)
  2. 1996
  3. Ελληνικά
    • Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου συγγράμματος Ακοολογίας από ένα και μόνο συγγραφέα είναι δύσκολο εγχείρημα. Και τούτο γιατί η πληρότητα ενός τέτοιου έργου προϋποθέτει σοβαρή και μακροχρόνια προσπάθεια και κυρίως, απαιτεί τη συνεργασία πολλών, που ο καθένας θα συμβάλει στο σκοπό αυτό με τη γνώση και την πείρα που διαθέτει πάνω στα θέματα με τα οποία έχει ειδικότερα ενασχοληθεί.

      Εξίσου δύσκολο όμως έργο είναι και η συγγραφή από ένα και μόνο επιστήμονα και ενός μικρού βιβλίου, όπως το παρόν, γιατί θα πρέπει να περιορισθεί στην καταγραφή των χρήσιμων στοιχείων, ενώ συγχρόνως είναι υποχρεωμένος να αναφερθεί σε όλα τα πρόσφατα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας.

      Με συνειδητή την επίγνωση αυτών των δυσκολιών αποτόλμησα την έκδοση της Ακοολογίας καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συμπεριληφθούν τα σημαντικότερα –κατά την κρίση μου– θέματα του τομέα των μετρήσεων της ακοής.

      Η προσφορά της Ακοολογίας στην ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας είναι πολύ σημαντική και την καθιστούν ακόμη σημαντικότερη τα επιτεύγματα της χειρουργικής του αυτιού.

      Με διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις σήμερα βελτιώνεται και πολλές φορές αποκαθίσταται η ακοή, αλλά θα πρέπει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να έχει προηγηθεί η ορθή διάγνωση. Η οποιαδήποτε λήψη απόφασης για συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση μιας βαρηκοΐας θα βασιστεί στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων των μετρήσεων της ακοής.

      Στον τομέα της Ακοολογίας επίσης ανήκει και ο εντοπισμός παθήσεων του νευροαισθητηρίου συστήματος της ακοής. Επομένως έχει τη δυνατότητα να υποβοηθήσει και τον Ωτονευρολόγο στο έργο του. Αλλά και στην αντιμετώπιση της νευροαισθητήριας βαρηκοΐας και της κώφωσης πάλι η Ακοολογία θα συνεισφέρει.

      Συμπερασματικά η Ακοολογία αποτελεί τη βάση της Ωτολογίας, της Ωτονευρολογίας και της αντιμετώπισης, της κάθε αιτιολογίας, βαρηκοΐας και κώφωσης.

      Η διαγνωστική αξία των μετρήσεων της ακοής θα συνεχίσει να αυξάνεται παράλληλα με την πρόοδο της τεχνολογίας και της έρευνας καθώς θα αναπτύσσονται νέες τεχνικές και μέθοδοι σε συνδιασμό με την αποκόμιση κλινικής πείρας.

      Υπάρχουν πολλά βιβλία γύρω από την ακοή και τις μετρήσεις της με θαυμάσιο περιεχόμενο γραμμένα από εξειδικευμένους μεγάλους συγγραφείς. Πολλές φορές οι ειδικευόμενοι αρχίζουν να διαβάζουν τέτοιου είδους βιβλία αλλά και εξειδικευμένα άρθρα σε περιοδικά. Νομίζω, από πείρα, ότι χρειάζεται κάποιος να αρχίζει από πιο γενικά και βασικά θέματα για να μπορέσει να καταλάβει και να αφομοιώσει λεπτομέρειες στην ειδικότητά μας.

      Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για το σκοπό αυτό. Δηλαδή περιέχει βασικές γνώσεις ανατομικής και φυσιολογίας του συστήματος ακοής και παρουσιάζει τις αρχές των εφαρμοζόμενων μεθόδων για τον προσδιορισμό του είδους και του βαθμού μιας βαρηκοΐας. Έχει καταβληθεί προσπάθεια να αποκτήσει ο ειδικός αναγνώστης, γνώσεις τόσες, που θα τον καταστήσουν ικανό να κατανοήσει την τεχνική κάθε μεθόδου, το σκοπό, τους προσδιορισμούς και τους περιορισμούς της καθώς επίσης και την αναγκαιότητα για πάρα πέρα βελτίωσή της. 

      [από τον πρόλογο του συγγραφέα]